Rudolf.Dovicin

Rudolf Dovicin

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
rudolfdovicin

„Neomezená tolerance musí vést k zániku tolerance.

Jestliže uplatníme neomezenou toleranci i vůči těm, kdo jsou netolerantní, jestliže nebudeme ochotni bránit tolerantní společnost proti netolerantním lidem, pak budou tolerantní lidé zničeni a s nimi i tolerance.

– Touto tolerancí nechci například říci, že bychom měli vždy potlačit netolerantní filosofie; dokud jim můžeme čelit racionální argumentací a držet je na uzdě pomocí veřejného mínění, bylo by potlačení zajisté krajně nemoudré.

Měli bychom bychom si však podržet právo je v případě nutnosti potlačit dokonce i silou; může se totiž snadno ukázat, že nejsou ochotny se s námi setkat na úrovni racionální argumentace, nýbrž že budou odsuzovat veškerou argumentaci; mohou svým stoupencům zakázat, aby racionální argumentaci naslouchali, protože je klamná, a naučit je odpovídat na argumenty pěstmi či pistolemi.

Měli bychom tedy ve jménu tolerance požadovat právo netolerovat netolerantní. Měli bychom prohlásit, že každé hnutí hlásající netoleranci se staví mimo zákon, a měli bychom považovat podněcování k netoleranci a pronásledování za protizákonné, stejně jako bychom měli považovat za kriminální přečin podněcování k vraždě, únosu, nebo k obnovení obchodu s otroky.“

Zdroj: Karl Popper: Otevřená společnost a její nepřátelé I.
 
Xytrolin
Xytrolin | 8.9.2019 22:51

Pan Karl Popper má síce pravdu, ale trošku mešká, pretože my už dávno máme porekadlo, že ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva... Stačí sa držať starých múdrostí... Už Rimania mali toho veľa napozorovaného...


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader